1 av 3
Utbildningsmottagningen på vårdcentralen i Skäggetorp Foto: Lovisa Gelin/ P4 Östergötland
2 av 3
Läkaren Göran Sommansson
3 av 3
Läkaren Ana Ferreira
Linköping

Utländska läkare får bättre start

Ana Ferreira, läkare: ”Det var en jättebra början”
1:36 min

Satsningen på att ge läkare, utan erfarenhet av svensk sjukvård, utbildning på en speciell mottagning i anslutning till vårdcentralen i Skäggetorp har fallit så väl ut att projektet nu förlängs.  

Läkaren Ana Ferreira är en av dem som har deltagit i utbildningen, nu arbetar hon som vikarie på vårdcentralen i Skäggetorp.

– Det var jättebra faktiskt, det har hjälpt mig väldigt mycket, med att förstå hur systemet fungerar och rutiner och medicinsk kunskap. Jag kan inte tänka mig att börja på ett annat sätt, säger Ana Ferreira.

Under de tre år projektet pågått har 20 läkare främst från EU-länder deltagit i utbildningen som pågår ett halvår. 17 av dem har fått arbete efter avslutad utbildning inom Landstinget i Östergötland.

– Det är väldigt många läkare framförallt från EU- område som söker sig till Sverige, som aldrig har arbetat inom svensk sjukvård. De har svensk legitimation från sin grundutbildning men som egentligen inte har någon erfarenhet av vare sig vårdcentral- eller sjukhusarbete i Sverige, säger distriktsläkaren Göran Sommansson som är projektledare för utbildnigsmottagningen.

Vidare berättar han att de svenska läkarna oftast får den erfarenheten via AT så därför liknar introduktionsutbildningen svensk AT utbildning menar han.

– Med stora handledningsresurser som man inte har kunnat erbjuda på vanliga vårdcentralenheter.

Projektet förlängs nu till september och en ny kull startar i mars.

– Vi har ju nu erfarenhet vi har nio lärare som arbetar med det här och vi vet vad som krävs för att introducera läkare med utländsk utbildning så vi har byggt upp en kompetens här. Alla är intresserade av en fortsättning från landstingsledningen till vårdcentralsled, säger Göran Sommansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".