Foto: Pär Olsson/Scanpix
Linköping

Saab vill ha snabbt besked om Gripen

”De beslut som tas nu påverkas oss väldigt länge”
1:16 min

På Saab i Linköping försöker man nu skynda på riksdagsbeslutet om ifall en ny version av Jas Gripen ska tas fram eller inte. En långdragen beslutsprocess skulle, enligt platschefen Pontus Kallén, kunna orsaka stopp i produktionen.

– Mycket av det vi gör är så långsiktigt så de beslut som tas nu påverkar oss mycket länge. Det gäller inte minst försvarsbeslut, men också andra beslut inom utveckling och forskning. Besluten om de satsningarna måste tas nu för att de ska finnas där om många år, säger platschefen Pontus Kallén.

I ett försök att få politikerna att förstå hur viktigt ett snabbt besked är för Saab bjöds ett antal östgötska riksdagspolitiker in till en seminariedag i Linköping igår. Initiativtagare var landshövdingen Elisabeth Nilsson och budskapet var att Saabs tekniska utveckling är av mycket stor betydelse både för Sverige som helhet och för Östergötland.

Enligt Saab behöver ett beslut om Jas Gripens framtid fattas inom ett år för att produktionen inte ska stanna av. Risken är annars att såväl arbetstillfällen som viktig teknisk utveckling går förlorade, menar Pontus Kallén. 

Hur ser du då på intresset från politikerna?

– Jag tycker att det finns ett stort intresse, men det är inga lätta frågor så det vill till att man får prata om dem ibland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".