Lars-Åke Edvardsson, Norrköpings kommun
Norrköping

Beklagar kvarglömd pojke

Lars-Åke Edvarsson: "Det får absolut inte hända"
1:39 min

Norrköpings kommun beklagar idag det faktum att en femårig pojke i fredags glömdes kvar utomhus på Mariagårdens förskola och senare hittades sovande i snön.

– Det är oerhört tråkigt att det här har hänt. Det får absolut inte hända, säger Lars Åke Edvardsson, chef för utbildningskontoret i Norrköping.

Det var när en kusin skulle hämta femåringen på Mariagårdens förskola i Norrköping i fredags som personalen inte kunde hitta honom, utan trodde att han hade rymt.

Både pojkens mamma och hans mormor kom till förskolan och efter en stunds letande hittades pojken sovande på marken intill en snödriva på förskolans gård.

– Det som har hänt är att man inte har räknar barnen på ett korrekt sätt när man har varit ute och lekt på gården. Det är den mänskliga faktorn helt enkelt.

Lars-Åke Edvardsson säger också att kommunen, efter flera liknande händelser för några år, sedan bland annat såg över rutinerna på samtliga förskolor och att han i nuläget inte kan svara på varför det gick fel den här gången.

– Jag vet inte exakt vad som har fallerat. Det kommer jag att få en rapport om.

Vad tror du andra föräldrar tänker när de hör det här?

Jag tror att man som förälder tänker, kan det här hända på mitt barns förskola. Och det är därför det är så väldigt olyckligt när det händer.

Vad är ditt svar då?

– Det kan jag ju tyvärr inte garantera, men jag kan garantera att vi gör allt för att det inte ska hända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".