1 av 2
Foto: Karin Hellzén/Sveriges Radio
2 av 2
Gymnasielärarna Oscar Andrén, Christina Karlsson och Magnus Gomér. Foto: Raina Medelius/P4 Östergötland
Östergötland

Gymnasielärare välkomnar skolreform

”Det är bra med en uppstramning”
1:32 min

Idag och i morgon informerar Skolverket länets gymnasielärare om den skolreform som genomförs från och med i höst. Och bland lärarna verkar den uppstramning som nu sker vara välkommen.

– Jag tror det är bra med en uppstramning. Det är tydligare krav på lärarbehörighet och vem som får sätta betyg och det kommer nog att höja lärarnas status på sikt, säger läraren Oscar Andrén från Motala.

Han får medhåll av sin kollega Christina Karlsson.

–  Nu har det ju varit mycket att skolan ska vara lustfylld och att vi ska ha roligt och trevligt, men vägen till kunskap är inte alltid det där roliga. Så det här behövs verkligen, säger hon.

Gymnasiereformen (Gy 2011) är inte helt klar ännu. Det återstår beslut om rätten att överklaga betygen och den föreslagna lärarlegitimationen är inte heller klar idag.

Men reformen genomförs i höst och för bland annat med sig en ny betygsskala, A till F, med fler betygssteg än tidigare för eleverna, och lärarna ska kunna motivera varje satt betyg.

Olovlig frånvaro ska rapporteras till vårdnadshavare samma dag frånvaron sker och det finns anmälningplikt till rektor när en elev behöver särskilt stöd.

Johan Börjesson är undervisningsråd på gymnasieenheten vid Skolverket. Han instämmer i bilden av en stramare gymnasieskola i och med reformen:

– Ja, det är ju ett av syftena med reformen.

En nyhet i den nya skollagen som gav upphov till diskussioner vid dagens lärarträff i Linköping är att lärarna i den nya gymnasieskolan får rätt att använda olika sanktioner mot elever som stör undervisningen.

Avsikten är, säger man på Skolverket, att skapa en lugn och ro på utbildningen och läraren Magnus Gomér, även han från Motala, är positiv.

– Ungdomarna måste ju veta vad som gäller, både i livet i allmänhet och i skolan. Tydliga regler är bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".