Finspång

Lagändring på gång

”Vi har lyssnat mycket på Mo gård”
1:21 min

I framtiden ska Finspångs kommun slippa risken att få bekosta socialstjänstens insatser för funktionshindrade elever från andra delar av landet, som studerar på Mo gård. 

Enligt socialutskottets ordförande, Kenneth Johansson (C) är en ändring i socialtjänstlagen, som innebär att det är hemkommunen som ska ska stå för kostnaderna, på gång.  

– Vi har lyssnat mycket på den problematik som har funnits på Mo gård, där det finns en nationellt unik resurs, men där det har varit lite dribbel om vem som ska betala kostnaderna för dem som vistas där, säger Kenneth Johansson.

Han berättar också att riksdagen väntas ta ställning till regeringens förslag om en lagändring inom kort och enligt förslaget ska den nya lagstiftningen börja gälla redan i maj.

 – Man ska väl inte säga något alldeles definitivt, men innan vi går på sommaruppehåll i riksdagen räknar jag med att den nya lagstiftningen ska vara på plats.

Den föreslagna förändringen gäller för alla landets kommuner och omfattar även sommarboende som har stöd och hjälp enligt socialtjänstlagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".