1 av 2
Foto: Johan Gustafsson/P4 Östergötland
2 av 2
Linköping

SM-kval i snöbollskrig

SM-kval i snöbollskrig i Linköping
3:58 min

Idag var det SM-kval i Yukigassen, eller på vanlig svenska snöbollskrig, i Linköping. Sporten är ny i Sverige, men som många andra lekar stor i Japan. Fyra lag gjorde upp om en plats i SM som avgörs i Luleå i mars.

– Man kan säga att det är en blandning mellan paintball och capture the flag. Man har ett lag med sju personer, fyra forwards och tre backar. Varje lag har en flagga på egen planhalva som man ska försvara samtidigt som man ska ta det andra lagets flagga. Ammunitionen är då snöbollar, säger Karin Jansson från Luleås tekniska universitet och en av arrangörerna.

Och ni lyckades skrapa lite snö så att det gick att spela idag?

– Absolut. Alla från Linköping har sagt att det inte går eftersom det inte finns någon snö, men vi sa att det skulle vi fixa och nu har vi ju snö så det är bara att köra.

Och även om det mest var på lek så märktes det att dom lag som deltog tog tävlingen på allvar när domaren väl hade blåst igång matchen.

Snart började snöbollarna att vina genom luften.

Ett gäng som till vardags studerar teknisk fysik och elektroteknik lyckades bäst och vann till slut kvaltävlingen och får åka till SM-finalen i Luleå i mars. En i vinnarlaget var Kristina Malmgren, som halkade in i tävlingen på ett bananskal:

– Några killkompisar ringde och sa att de hade anmält ett lag så vi sprang ner hit.

Och ni vann?

– Ja, det känns jättebra. Det ska bli kul att åka upp till Luleå.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".