1 av 3
2 av 3
3 av 3
Östergötland

Kampanj ska få fler lära sig internet

"Minst en halv miljon svenskar ska börja använda internet"
1:52 min

En och en halv miljon svenskar över 16 år använder sällan eller aldrig internet och e-tjänster. Men nu ska det bli ändring. I januari startade en riksomfattande kampanj för att fler ska lära sig att använda datorer.

 Bakom satsningen står bland annat länsbiblioteken och studieförbunden.

- Målsättningen är att minst en halv miljon svenskar ska börja använda interner, säger Anne Hederén, bibliotekskonsulent på länsbiblioteket i Östergötland, en av dem som håller i kampanjen i länet.

I Östergötland började biblioteken och studieförbunden redan för tre år sen att försöka öka folks datorkunskaper. Därför har också länet blivit en av de drivande krafterna i den nationella satsningen som nu dragit igång. I Boxholm hålls nu en av datakurserna i kampanjen.

- Det kommer vara svårt att klara sig utan det i framtiden. Så folk bör lära sig hantera datorer, lite grann i alla fall, säger Tore Nilsson, som utan ersättning hållt i många datakurser på Boxholms bibliotek.

Majvor Karlsson, som bor i Arbosåg en mil från Boxholm, skaffade en dator för ungefär ett år sedan. Genom att delta i datakursen på Boxholms bibliotek har hon tänkt att hon ska komma igång ordentligt.

- Vad jag använder den till är att googla om det är något jag vill ha fram. Framförallt är det mönster för handarbete är min stora passion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".