1 av 2
En av dagens många trafikolyckor på E4:an Foto: Niklas Luks/Blåljus.se
2 av 2
E4:an mellan Norrköping och Linköping vid lunchtid idag.
Östergötland

Blixthalka orsakade trafikkaos

”Vi får in nya rapporter om olyckor hela tiden”
1:12 min

Det hala väglaget har ställt till stora problem under dagen. Många bilister har kolliderat eller kört av vägen och på kvällen blev det totalstopp i E4:ans norrgående körfält med milslånga köer som följd.

Olyckorna och avåkningarna har avlöst varandra under hela dagen. Vid 15-tiden på eftermiddagen körde till exempel fyra bilar ihop i Kallerstadsrondellen i Linköping. En halvtimme tidigare inträffade en liknande krock på riksväg 50 strax norr om Motala. Minuterna innan  voltade en bilist på E4:an i höjd med Skärblacka och så har det sett ut sedan i morse. 

– Det är riktigt halt och besvärligt. Bara under förmiddagen hade vi ett tiotal olyckor och det kommer in nya rapporter hela tiden, sa Johan Holgersson, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland vid lunchtid.

När mörkret föll var antalet olyckor uppe i minst ett 20-tal. Flera av dem inträffade på E4:an, där väglaget var riktigt besvärligt, men enligt Johan Holgersson var det halt överallt.

– Det är likadant i hela länet, vill jag påstå. Vi har olyckor ända nerifrån Ödeshög och upp till Kolmården.

Vid 18-tiden på kvällen blev det dessutom totalstopp i E4:ans norrgående fil efter att två lastbilar fått sladd i höjd med Stenkullebacken norr om Norrköping. 

Köerna blev snabbt milslånga och trots att både bärgare, plog och saltbil kallades till platsen tog det lång tid att röja upp på platsen. Först vid 22-tiden på kvällen kunde bärgningsarbetet avslutas. 

Flera personer har fått föras till sjukhus under dagen, men ingen ska ha blivit allvarligt skadad. 

På grund av snön och det blåsiga vädret har SMHI utfärdat en så kallad klass 1-varning för Östergötland. Varningen gäller fram till i morgon.

Fakta: SMHI:s varningar

Varning klass 1: Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner. Varning klass 2: Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Varning klass 3: Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".