Arbetssituationen ansträngd på många arbetsplatser

Arbetssituationen är fortfarande ansträngd på många arbetsplatser.

En undersökning som Arbetsmiljöverket presenterade idag visar att många tycker att arbetsmiljön är psykiskt påfrestande eller att man rädd för skador på grund av arbetet.

Undersökningen gjordes genom att 14 000 anställda personer i Sverige fick svara på frågor om sitt arbete. Och den visar på stora skilnader i exempelviss satsningen på arbetsmiljöarbetet mellan olika yrkes grupper.

Dom yrkesgrupper där det satsas på systematisk arbetsmiljöarbetet är barnmorskor, sjuksköterskor, psykologer och socialsekreterarna. Och sämst är personliga assistenter, lastbil och långtradarchauförer. Undersökningen visar också att kvinnor och män är oroliga för olika risker på arbetet. Kvinnor uppger i högre grad att arbetet är psykiskt påfrestande, och att dom utsätts för hot och våld eller hot om våld. Männen å andra sidan klagara på buller, kyla, luftföroreninger och kemikalier.

Men trotts det är majoriteten av dom tillfrågade på det stora hela nöjda med sitt arbete. Bara 10% eller var tionde är missnöjd med sitt jobb. Missnöjet med arbetet växer bland dom yngre visar undersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista