1 av 2
Foto: Lisen Elowson Tosting / Sveriges Radio Östergötland
2 av 2
Britt Svalin
Linköping

Samordnad snöröjning ska ge säkrare gator

"Jag kan inte öppna dörren ordentligt"
1:38 min

Nästa år kan det bli mindre is och snö på gångbanorna i Linköping. Kommunen siktar på att få igång ett samarbete om skottningen ihop med andra fastighetsägare. Idag informerades invånarna om planerna.

I entrén till huvudbiblioteket i Linköping stod kommunens säkerhetssamordnare Hans Salomonsson och informerade om kommunens planer.

En av besökarna var Britt Svalin, som har problem med att ta sig utomhus i vintervädret.

– Jag kan inte öppna dörren ordentligt.

Britt Svalin är en av alla äldre som inte kommit ut mycket i vinter. Snö, halka och is har gjort det omöjligt för många att ta en promenad. Britt Svalin berättar att hon tar sig ut för att handla en gång i veckan.

– Jag mår inte bra av att sitta inne så här mycket, säger hon.

Linköpingsbon Kicki Österman kommer förbi med ett medborgarförslag som hon hoppas kan förhindra halkolyckor i framtiden.

– Dubbar till folket. Min tanke är att man varje höst dra igång en kampanj där man talar om nyttan med dubbar.

Hans Salomonsson lovar att medborgarförslaget kommer att registreras och överlämnas till politikerna. Och så berättar han om att det till nästa år kan komma att bli mer snö- och isfritt i Linköping - i samarbete mellan kommunen och övriga fastighetsägare.

– Det är ju inte vettigt att det, som idag, kommer en traktor och kör på kommunens trottoar, sen kommer Riksbyggen och tar nästa och HSB nästa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".