Godisdoftande toapapper med problem

Tekniska Verken i Linköping slår larm om ett nytt, godisdoftande och fuktigt toapapper för barn som liknar våtservetter men som inte löses upp i vatten och därför kan ställa till stora problem i både avsloppsledningar och reningsverk.

Det som var tänkt som en rolig produkt för att underlätta toabesöket för barn hotar både avloppsnät och reningsverk.

Malin Enockson, produktionschef vid Tekniska Verken i Linköping, slår i Östgöta Correspondenten larm om blöjtillverkaren Pampers nya produkt. Det godisdoftande, fuktiga toapappret som liknar våtservetter löses inte upp i vatten. Målgruppen är barn mellan två och fem år.

I reklamen varnar tillverkaren för att spola ned fler än fem papper åt gången.
-Som småbarnsförälder kan jag garantera att den treåring som tycker det här är roligt inte stannar vid fem tryck. De här produkterna har inte i toaletterna att göra, säger Malin Enockson.

Tekniska Verken har kurser för skolbarn om vad som kan spolas ned.
-Att det kommer en produkt som går stick i stäv med budskapen i dessa kampanjer med syfte att göra människor mer miljömedvetna känns inte alls bra.

Enligt tillverkaren handlar det om en nischprodukt som aldrig blir jämförbar med vanligt toapapper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista