Vätgas bakom fjärrvärmeexplosioner

Nu är rapporten om explosionerna på Händelöverket som inträffade i början av året klar.

Utvärderingen som är gjord av konsultföretaget DR AB visar att den tidigare misstanken om att det var vätgas som orsakade explosionerna kvarstår.

Det var den 19 januari i år som den första explosionen inträffade i fjärrvärmetunneln på Händelö. Sammanlagt blev det tre explosioner och redan efter den första smällen stängde Sydkraft av fjärrvärmen in till Norrköping. Staden värmdes då under två veckor med hjälp av ett oljekraftverk.

Till en början misstänkte man att det var metangas som exploderat men efter en tid kom misstankar om att det istället var vätgas som orsakat explosionerna.

Teorin om vätgas håller i sig för i rapporten om händelserna tror man fortfarande att det var askan i kombination med aluminiumrester från förbränningen i värmeverket som orsakade explosionerna. Askan som innehåller aluminiumrester förvaras nämligen i stora bergrum som i kontakt med vatten tros ha bildat vätgasen. Bergrummen står sen i förbindelse med fjärrvärmetunnlarna och där tror man att en gnista från elektrisk eller mekanisk utrustning har antänt gasen.

Idag transporteras askan till SAKAB i Kumla som tar hand om miljöfarligt avfall men tanken är att Sydkraft kommer återuppta förvaringen av aska i bergrum. Hur detta ska ske utan risker är idagsläget dock oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista