1 av 2
2 av 2
SOS-alarm i Norrköping Arkivbild
Östergötland

Äldre drar sig för att ringa 112

"Det är Sveriges viktigaste telefonnummer"
1:27 min

Idag anordnas 112-dagen på många håll i landet, bland annat i Norrköping, Linköping och Finspång. Syftet är att öka kunskapen om nödnumret och det behövs, menar SOS-alarm.

– Många äldre drar sig för att ringa 112 och vi vill få fram att man inte ska tveka när det gäller att ringa nödnumret. Många svenskar, som åker utomlands, vet inte heller att 112 fungerar i alla erupopeiska länder, säger Anders Klarström på SOS-alarm.

I 112–kampanjen deltar förutom SOS-alarm även Civilförsvarsförbundet, Röda Korset och PRO. I sjukhusentréer och på gator och torg runt om i landet kommer man att informera om hur man ska göra när man ringer till 112.

Förra året tog SOS-alarm i Norrköping emot drygt 120 000 samtal på 112-numret. I genomsnitt betyder det att man tog emot 14 samtal i timmen dygnet runt, men enligt Anders Klarström är det många som fortfarande inte vet hur man bör bete sig när man kontaktar SOS-alarm.  

– En tydlig trend är att allt fler ringer från mobiltelefoner och vid trafikolyckor åker man numera ofta förbi istället för att stanna och kunna svara på de frågor som gör att vi kan skicka rätt hjälp till platsen. Det skulle kunna förbättras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".