Göta hovrätt
Finspång

Sänkt straff för dråp

Johan Gustafsson rapporterar om domen
1:18 min

Göta hovrätt sänkte i dag straffet för den 34-årige man som i slutet av förra året dömdes till 8 års fängelse efter att ha knivskurit en 44-årig man till döds i Finspång i somras.

Det var i slutet av juli förra sommaren som den nu avlidne 44-åringen sökte upp 34-åringen i hans lägenhet i Finspång. Bakgrunden ska ha varit ett bråk om en skuld.  

Enligt 34-åringen blev han först hotad av den äldre mannen. 44-åringen ska sedan ha höjt armarna för att försöka ta strypgrepp på honom. 34-åringen högg då en kniv i magen på den äldre mannen. Därefter ringde han själv SOS-alarm och berättade vad som hänt.

44-åringen avled av sina skador och i slutet av november dömdes 34-åringen till åtta års fängelse för dråp. 

Domen överklagades till Göta hovrätt som idag avkunnat sin dom. Enligt hovrätten har 34-åringen haft rätt till nödvärn, men det våld han använde var för grovt och, konstaterar domstolen, uppenbart oförsvarligt.

I domen står det också att 34-åringen haft möjlighet att besinna sig, men att brottet inte varit planerat eller överlagt. Därför blir brottsrubriceringen dråp och inte mord.

Åklagaren ville att domstolen skulle skärpa straffet till 12 års fängelse, men, enligt hovrätten, påverkar nödvärnssituationen längden på straffet.

34-åringen döms därför till sju års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".