1 av 2
Kommunhuset i Vadstena Foto Jonas Almkvist/P4 Östergötland
2 av 2
Per Gawelund projektledare i Vadstena kommun
vadstena

Nya platser för flyktingbarn i Vadstena

"Det är ett väldigt tryck på platser"
1:23 min

Det finns fortfarande ett stort behov av platser för att ta emot barn och ungdomar som kommer utan vårdnadshavare till Sverige. Nu ska Vadstena kommun öppna åtta platser, vilket i praktiken kommer att innebära att ungefär femton ungdomar per år kommer till orten.

Vadstena har inte tidigare tagit emot ensamkommande barn- och ungdomar men har nu slutit avtal med Migrationsverket om att ha åtta platser till förfogande.
Per Gawelund är projektledare för arbetet och tycker att åtta platser är en bra början för Vadstena. Målsättningen är att Vadstena ska kunna börja ta emot flyktingarna runt skolstarten i höst.

 – Egentligen skulle det behövas runt 550 platser till runt om i Sverige, men jag tycker att åtta platser är en bra siffra att börja på för Vadstena kommun, säger Per Gawelund.

Under 2010 var det drygt 2 390 ensamkommande barn- och ungdomar som sökte asyl i Sverige enligt Migrationsverket och den siffran väntas öka under det här året.
De flesta barnen och ungdomarna kommer från Somalia och Afghanistan och Per Gawelund anser att deras drivkraft att komma hit ensamma är någonting man ska ta till vara på.

– Det här är ju ofta ungdomar som är resursstarka. De har ju ändå tagit sig hit ensamma, de vill ju någonting och de är överlevare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".