Prov för krögare inför spritservering

"Fördel med samlad bedömning"
1:20 min

Sedan årsskiftet måste den som ansöker om ett alkoholtillstånd göra ett kunskapsprov. Provet är framtaget av Statens folkhälsoinstitut och kräver goda kunskaper om alkohollagen.

– Fördelarna som jag ser det är att vi får en samlad bedömning över hela landet, säger alkoholhandläggaren Christian Almström i Linköpings kommun. Tanken är att vi ska få en likvärdig bedömning av kunskaperna över hela landet.

Vid årsskiftet förändrades alkohollagen där den som söker ett serveringstillstånd för alkoholdrycker måste göra ett kunskapsprov på tid. Provet har tagits fram av Statens folkhälsoinstitut och det är kommunerna som administrerar det hela.

Men alkoholhandläggarna vet inte exakt vad det är för frågor som de sökande ska svara på, berättar Christian Almström.

Tidigare var det privata utbildningsföretag som utbildade krögare och det fanns ingen insyn i företagens verksamhet. Med det nya provet tror alkoholhandläggare Christian Almström att kunskapsnivån om alkohollagen kommer att höjas.

De här proven är gjorda så att du måste vara väl påläst för att klara dem. Så jag tror att de som söker dyker lite djupare i lagstiftningen och lär sig mer inför de här proven, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".