Flyttbara sprinklers ska förhindra bränder. Foto: Viktor Levander /Sveriges Radio Östergötland
linköping

Flyttbar sprinkler förebygger brand

"Som en lyktstolpe med vattentank"
1:36 min

Linköpings kommun ska placera ut flyttbara vattensprinklers hemma hos äldre, funktionshindrade och även hos missbrukare som enligt statistiken alla löper ökad risk att dö i en brand.

Hans Salomonsson är säkerhetssamordnare i Linköpings kommun och han berättar hur en flyttbar sprinkler ser ut och fungerar.

- Mobila sprinklersystem består av en pelare, lite bredare än en lyktstolpe, med ett speciellt munstycke. Den kan man sätta in i en lägenhet och den behöver ingen vattenanslutning för, det är en vattentank i med tryck.

- I taket sitter en brandvarnare och känner den av värme eller rök så sprids en dimma ut över rummet och slår ner branden. Fördelen är att det blir i stort sett inga vattenskador i stort sett, säger Hans Salomonsson.

De senaste tio åren har ett 60-tal personer omkommit i bränder i Östergötland. Föra året omkom tre personer i länet i bränder. För att minska riskerna för nya dödsbränder ska nu mobila sprinklers placeras ut. Sådana har varit i bruk bland annat i Karlstad och Örebro och har visat sig fungera bra, säger Hans Salomonsson.

- Några av dem har även utlöst och i princip är det bara att torka upp vattnet på golvet då.

I dagarna har alla enhetschefer inom omsorgen i Linköpings kommun fått i uppdrag att göra en riskbedömning av de boende för att hitta de personer som kan vara i behov av en mobil sprinkler som extra brandskydd. Personalens kunskap är värdefull här, säger Hans Salomonsson.

- Hemtjänstpersonalen framför allt.  Men även anhöriga för det finns ju vissa som vårdas hemma av anhöriga.

Det finns inget tvång att tacka ja till en mobil sprinkler.

- Vi kommer inte att tvinga någon utan det är helt frivilligt. 

Tjugo mobila sprinklers ska ut i bostäder i Linköping under 2011. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".