Stefan Nilsson, skogentreprenör hoppas på nya, bättre skogsbilvägar. Foto Dan Segerson, SR Jönköping

Skogsbilvägar ska byggas på nytt sätt

"Viktigt för industrin"
1:00 min

Klimatförändringarna tvingar Skogsstyrelsen att ta fram nya anvisningar för hur en skogsbilväg ska byggas. Dagens vägar klarar inte framtidens klimat, det säger Per Christoffersson som är vägspecialist på Skogsstyrelsen.

– Det kommer att bli mer nederbörd och det kommer periodvis att frysa och tina flera gånger per vinter så vi får instabila förhållanden. Då krävs det att man förstärker vägarna, säger Per Christoffersson på Skogsstyrelsen med huvudkontor i Jönköping. 

Även om de senaste vintrarna i Sverige varit kalla, stiger temperaturen på jordklotet. Och nu måste skogsnäringen planera för ett mildare klimat och det ställer större krav på alla de hundratals mil skogsbilvägar som finns i Sverige.

En skogsbilväg i framtiden måste hålla för trafik hela året, och klara allt större maskiner och timmerbilar. 

Kvaliteten på skogsbilvägarna är också en viktig fråga för svensk ekonomi. Skogsnäringen är ju en av Sveriges största och viktigaste näringar. Och enligt Per Christoffersson så kräver det moderna skogsbruket tillgång till skogen hela året och då krävs också bra vägar.

- Dte är oerhört viktigt att industrin har tillgång till råvara hela året, säger Per Christoffersson på Skogsstyrelsen.

Reporter: Dan Segerson P4 Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".