Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
motala

Två tågbolag blir dyrt för pendlare

"Jag kommer inte ha råd att pendla"
1:43 min

Avregleringen av järnvägen leder till allt högre reskostnader för Motalabor som pendlar till Stockholm. Två konkurrerande bolag trafikerar sträckan och därför behövs två olika pendlarkort.

För Pia Sandström som jobbar som IT-chef på ett företag i Stockholm har kostnaden dubblerats på bara tre år, och för henne börjar situationen bli ohållbar:

– Det finns egentligen bara två alternativ. Det ena är att jag måste flytta härifrån, eller så måste jag skaffa mig ett jobb närmare Motala, för jag kommer inte ha råd att pendla ifrån Motala till Stockholm fortsättningsvis, menar Pia Sandström.

Pia pendlar via Hallsberg till Stockholm fyra dagar i veckan. Det är den snabbaste och smidigaste vägen, men problemet är att sträckan trafikeras av två olika tågbolag, Tågkompaniet och SJ, vilket kräver två olika pendlarkort. För att ha en alternativ resväg när tågen är försenade eller har dåliga anslutningar måste hon också ha ett kort på Östgötatrafiken. Totalt kostar detta Pia Sandström 70 000 kronor om året.

Tidigare hade Tågkompaniet och SJ ett avtal som gjorde att man kunde åka på SJ:s årskort hela vägen till Stockholm och 2009 kostade detta 35 000 kronor. Men detta avtal upphörde helt och hållet i år.

Och förutom att kostnaderna skenat så har också anslutningarna blivit sämre. Om ett av bolagens tåg är försenade kan detta innebära resenärerna blir sittande i två timmar i väntan på nästa, utan att bli kompenserade för förseningen:

– Det gör att man som pendlare har ont i magen i stort sett från det att man lämnar stationen i Stockholm, för man funderar på om man kommer att hinna med tåget i Hallsbergs, säger Pia Sandström.

Bara i Motala är runt trettio personer berörda och nu har också Motala kommun engagerat sig i frågan. Camilla Egbert är kommunstyrelsens ordförande:

– Det handlar om en tillväxtfråga för kommunen. Fungerar det inte acceptabelt att pendla mellan Motala och Stockholm, kan det innebära att de här invånarna flyttar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".