Vadstena-akademin fortsätter på kärlekstemat med Austens Stolthet och fördom. Ur fjolårets uppsättning av Starcross'd lovers. Foto: Markus Gårder
Vadstena

Stolthet och fördom blir opera i Vadstena

I sommar kommer Jane Austens klassiker Stolthet och fördom att bli opera på Vadstena-akademiens scen. Den 21 juni är det premiär på Vadstena slott.  

– Idén kommer från tonsättaren själv, som absolut ville skriva en opera baserad på Stolthet och fördom. Jag blev själv väldigt nyfiken på vad det kan bli på en operascen. Vi hoppas och tror att Stolthet och fördom kan locka och beröra även icke operafrälsta, säger Nils Spangenberg, Vadstena-Akademiens konstnärlige ledare och vd.

Tonsättaren Daniel Nelson är utbildad i Chicago, men bor i Sverige. Hans musik beskrivs, enligt Vadstena-akademien, som pulsorienterad med en nyromantisk ådra, fylld av sprudlande energi. Han fäster också stor vikt vid att operan ska vara underhållande.

– Jane Austen målar rättframt och omedelbart upp en underbar samling personligheter, allt från förtjusande sympatiska till groteskt komiska, samtidigt som allegorier och dubbelmeningar döljs. Jag ville göra musiken lika sprakande för lyssnaren som Jane Austens text är för läsaren, säger hans själv.

Librettot är skrivet av Sofia Fredén, dramaturg på Stockholms stadsteater, som bland annat låg bakom Askungen på Dramaten 2009. 

– Det har varit ett digert arbete att koka ner en roman till så förhållandevis få ord som får plats i ett operalibretto, men jag är nöjd med resultatet, det är roligt och hela historien finns med. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".