Foto: Tomas Oneborg / Scanpix
Östergötland

Dyrare tågresor att vänta

”All avreglering brukar leda till att det blir dyrare”
1:33 min

Högre biljettpriser och sämre anslutningar mellan olika avgångar riskerar att bli allt vanligare när järnvägstrafiken i år blir helt avreglerad. Redan nu tvingas många pendlare skaffa dubbla resekort.

– Det finns forskning som visar på att all avreglering brukar leda till att det blir dyrare för konsumenten, säger Gerhard Wennerström som är vd för Samtrafiken, ett samarbetsföretag för svenska tågbolag.

För resenären Pia Sandström har avregleringen inneburit att hennes arbetspendlande mellan Stockholm och Motala har fördubblats, från 35 000 kronor till 70 000 per år. Det beror på att från och med i år krävs det dubbla resekort på sträckan, ett för Tågkompaniet och ett för SJ. De två bolagen har inte kunnat komma överens om ett avtal som gör att SJ:s årskort även skulle gälla på Tågkompaniets del av sträckan.

En tredje part i frågan är Samtrafiken, ett samordningsföretag som ägs av de flesta svenska tågbolag. Här diskuteras frågor som är gemensamma mellan tågbolagen, men vd Gerhard Wennerström ser ingen möjlighet parterna där skulle kunna komma överens om ett generellt årskort. Han menar att de allt fler konkurrerande tågbolagen måste komma överens sinsemellan. Där båda har ekonomiska fördelar av ett samarbete.

– Visserligen är det vår uppgift att försöka hålla ihop det så pass ihopsytt som möjligt för resenärerna, men ändå tillåta konkurrensen mellan företagen, säger Gerhard Wennerström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".