Östergötland

"Regionfrågan har exploderat"

1:24 min

Från att ha legat ganska långt ner på agendan har regionindelningen plötsligt blivit aktuell igen. På dagens landstingsfullmäktige är frågan ett av de stora ämnena. 

– Från att ha varit lite död under hela valrörelsen har regionfrågan närmast exploderat, säger Marie Morell (M) landstingsstyrelsens ordförande.

Alla partier i landstinget utom Sverigedemokraterna är överens om att de vill bilda en så kallad Östra Götalandsregion med Småland, delar av Sörmland och kanske även Blekinge. Htills har dock responsen från grannlänen varit svag, men enligt Marie Morell har det ljusnat något på den fronten.

– Våra grannar har ju lite olika syn på det där. I Kalmar vill man ju vara med oss, men de vill ju litegrann vara med Skåne också.

– Det verkar som om det lossnar mer och mer på olika håll. Mycket av den prestige som funnits verkar släppa och folk verkar intresserade av att börja prata om hur vi ska göra.

Vilka vill vara med oss då?

–Våra grannar har ju lite olika syn på det där. I Kalmar vill man ju vara med oss, men de vill ju litegrann vara med Skåne också. Jönköping har vi ju ett bra samarbete med när det gäller sjukvården och i de södra delarna av Sörmland finns det också ett intresse. Så nu börjar alla att vakna till här.

Det senaste i regiondebatten:

#text=4376757#
#text=4351766#
#text=4327798#
#text=4323725#
#text=4323369#
#text=4321337#
Lars Anrell

Programledare
lars.anrell@sr.se

Louise Martinsson

webbredaktör
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista