Östergötland

Dyrare för östgötar att resa med pendeltågen

"Det är ett fel som har smugit sig in som ska rättas till"
1:34 min

Billigare för smålänningar men dyrare för östgötar. Så ser priserna ut för de som reser med pendeltågen Jönköping-Östergötland. Över hundra kronor kan skilja i pris beroende på hos vilket länsbolag du köper biljetten.

- Det ska inte vara så utan kostnaden för att resa ska vara lika oavsett om man köper biljetten i det ena eller andra systemet. Det är ett fel som har smugit sig in som ska rättas till, säger Jan-Peter Pettersson, trafikchef på Jönköpings länstrafik.

I december förra året började Östgötapendeln rulla mellan Jönköping och Norrköping. Trafiken är ett samarbete mellan de två länstrafikbolagen. Men köper du biljetten hos Östgötatrafiken är priserna generellt dyrare än hos Jönköpings länstrafik. Beroende på var du handlar biljetten kan priset skilja på över hundra kronor.

En enkelresa Linköping-Jönköping kan exempelvis kosta 250 kronor hos Östgötatrafiken. Men samma resa åt andra hållet kan kosta 142 kronor hos Jönköpings länstrafik.

Enligt Östgötatrafiken har Jönköping tagit ut lägre priser än vad man har avtalat om. Nu ska felet rättas till och det innebär troligtvis att de billigare priserna försvinner.

- Nu är det väl tyvärr så illa, om man får säga så, att de priser som vi kommit överens om enligt avtalet är de priserna som vi har. Så tyvärr innebär det att det är lite högre priser som ska gälla, säger Sylvia Rydström på Östgötatrafiken.

Så mycket skiljer priserna på pendeltåget

Östgötatrafikens priser till Jönköping 
(Ordinariepris/Rabattkort)

Från Mjölby 190 / 145,50 kr 
Från Linköping 250 / 192,50 kr
Från Norrköping 250 / 192,50 kr

Jönköpings länstrafik priser till Östergötland
(Ordinariepris/Rabattkort/Lågtrafik)

Till Mjölby 160 / 121,50 / 94 kr 
Till Linköping 220 / 169,50 / 142 kr 
Till Norrköping 250 / 192 / 165 kr

JLT:s lågtrafikspris: gäller helgfri måndag-torsdag kl. 09-14 och kl. 18-23, helgfri fredag kl. 09-14 samt lördag- söndag och helgdag kl. 04-18.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".