Boxholm

Vill frias efter att ha skjutit jakthund

1:12 min

En kvinna i Oskarshamns kommun går nu till Högsta domstolen i hopp om att bli friad efter att ha  skjutit ihjäl en Boxholmsbos jakthund 2008.

Boxholmsbons båda jakthundar rymde och tog sig in på kvinnans gård. Där lyckades de ta sig in i hönsgården och bet ihjäl flera höns. 

Den ena hunden gav sig sedan iväg, men den andra stannade på gården och betedde sig enligt kvinnan aggressivt. Bland annat ska den ha gjort utfall mot en lantbrevbärare och även henne själv, när hon försökte fånga in den. 

När hunden begav sig in i hönsgården för andra gången gick kvinnan in och hämtade sin hagelbössa. När hunden sedan kom ut sköt hon ihjäl den på nära håll.

Hon åtalades för skadegörelse, vilket är den brottsrubricering som används i fall som detta. Men när målet prövades i tingsrätten friades hon.

Domen överklagades till hovrätten som gjorde en annan bedömning och fällde kvinnan för skadegörelse. Hon blev därmed skyldig att betala drygt 9000 kronor i skadestånd till Boxholmsbon och även att stå för hans rättegångskostnader på drygt 14 000 kronor.

Hade hönsen räknats som lantbruksdjur hade kvinnan haft rätt att skjuta hunden för att skydda dem. Men domstolen ansåg att kvinnans höns inte kan räknas som lantbruksdjur. Dels därför att det är osäkert om höns, enligt lagen, kan räknas som lantbruksdjur och dels för att kvinnans hönshållning inte bedrevs som någon näringsverksamhet.

Enligt domstolen handlade det inte heller om någon nödsituation. När kvinnan sköt hunden var de flesta av hönsen redan döda och dessutom befann sig jakthunden en bit ifrån hönsgården när skottet avlossades.  

Kvinnans advokat anser dock att hönsen måste räknas som lantbruksdjur. Dessutom anser han att kvinnan hade rätt till nödvärn. Han vill nu därför att ärendet prövas av Högsta domstolen.