Åklagare Britt-Louise Viklund. Foto: Daniel Klaar/Sveriges Radio
Linköping

Barnmisshandel utreds långsamt

”Det är självklart inte bra”
1:44 min

Åklagarkammaren i Linköping tar nästan en månad längre tid på sig att utreda misstänkta misshandelsfall mot barn, jämfört med åklagarkammaren i Norrköping. Det visar en rapport som i dag släpps från Rädda barnen.

Rädda Barnens rapport visar att två åklagarkammare inom samma polismyndighet och på bara några mils avstånd från varandra ändå kan ha mycket olika resultat. I Norrköping tog det förra året i genomsnitt 79 dagar för ett ärende om misshandel av barn under 18 år att gå från anmälan till åtal. I Linköping däremot tog det 106 dagar. Det är dessutom en försämring med sex dagar från året innan.

– Det finns många åklagarkammare i landet som har väsentligt sämre resultat än vad vi har, men det är självklart inte bra att siffrorna går åt fel håll. Å andra sidan är jag inte överraskad eftersom vi under en längre period haft en väldigt ansträngd arbetssituation, säger Britt-Louise Viklund, som är kammaråklagare på Linköpings åklagarkammare.

Hur ser du på framtiden?

– Jag ser inte att det finns någon ljusning, och då pratar jag inte bara om den här typen av ärenden, utan om hela arbetssituationen.

I Linköping finns ett så kallat Barnahus där all expertis som deltar i en utredning om misshandel eller sexuella övergrepp ska samlas för att få en bättre utredning jämfört med om barnet istället tvingas åka runt till olika exeperter för flera förhör och utredning. Men trots Barnahus så har alltså Linköpings åklagarkammare inte kortare utredningstider än man har i exempelvis Norrköping.

– Det kan ju tillföra andra kvaliteter, men det kanske inte skyndar på utredningarna, säger Britt-Louise Viklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".