1 av 2
Foto: Adam Ihse/Scanpix
2 av 2
Landshövding Elisabeth Nilsson. Arkivfoto: Jakob Kindesjö/P4 Östergötland
östergötland

Landshövdingen vill minska idrottsvåldet

”För en del människor är det nåt relä i huvudet som slår ifrån"
1:26 min

Problemen med våld, trakasserier och hot i samband med sportevenemang finns inte bara i storstäderna, utan finns även i Östergötland sedan flera år tillbaka. Nu vill landshövding Elisabeth Nilsson få fram insatser som kan minska våldet.

Idag genomför därför länsstyrelsen tillsammans med Östergötlands idrottsförbund ett seminarium där man ska diskutera hur läktarkulturen påverkar idrotten och alla som är anknutna till den.

Bland annat deltar supporterklubbar, domare och sponsorer. Även polisen kommer att ge sin syn på problemet.

– Jag hoppas att vi tillsammans kan komma fram till insatser som kan motverka våldet, säger Elisabeth Nilsson. Ska vi komma vidare måste alla parter samverka och i länet har vi redan en god grund att stå på genom vårt nära samarbete med idrottsförbundet, säger hon.

Länsidrottschefen Kjell Augustsson beklagar utvecklingen.
– Det har tyvärr blivit en allt större del av idrotten, säger han. – För en del människor är det nåt relä i huvudet som slår ifrån.

Kjell Augustsson har ingen klar lösning för hur man kan lösa problemet, men han menar att det är viktigt att involvera anhängarna mer.

– Man måste få in supportrarna mer i idrotten så att de inser att de blir en viktig del av den. Inramningen vid ett idrottsevenemang är ju oerhörd viktig och välfyllda läktare med entusiastisk publik är ju helt fantastiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".