Norrköping

Newcastlevirus upptäckt i Norrköping

1:31 min

Newcastlevirus har konstateras hos vilda duvor i Norrköping. Viruset kan orsaka newcastlesjuka hos fjäderfä. Jordbruksverket har därför tagit beslut om att att alla utegående fjäderfän samt tamduvor i Norrköpings kommun ska hållas inomhus tills vidare.

Newcastlevirus är mycket smittsamt och angriper nervsystemet, andningsorganen och tarmen hos fåglarna. Den kan orsaka stor dödlighet hos både tama och vilda fåglar. Bland äggproducenter är oron stor för att deras fjäderfän ska smittas av den fruktade fågelsjukdomen.

– Man blir givetvis orolig. Man tar reda på vilka försiktighetsåtgärder vi ska vidta för att förebygga det här så långt det är möjligt, säger Niclas Aronsson, som driver lantbruk och äggproduktion på Vikbolandet.

Djurägare som misstänker att deras fåglar drabbats av Newcastlesjukan är skyldiga att anmäla det till en veterinär. Sjukdomen är inte farlig för människor. Christina Thörn vid Jordbruksverket har svårt att svara på hur utbredd sjukdomen är i Norrköpingsområdet.

– Jag vågar inte säga exakt hur många fåglar som skickats in. Det är väl egentligen en fågel man har hittat virus på. Men det räcker för att ställa diagnosen.

Hur allvarligt är det här?

– I dagsläget är det inte allvarligt så länge som det bara förekommer hos de vilda duvorna. Däremot om det skulle komma in i en tamfågelbesättning skulle det kunna bli allvarligt.

Infektionen överförs framför allt genom direkt kontakt mellan sjuka fåglar eller fåglar som bär på smittan utan att själva visa symtom. Vilda fåglar misstänks kunna sprida smittan över större avstånd. Smitta sprids också med redskap, skor och kläder. Vid ett sjukdomsutbrott i en besättning krävs att alla djur avlivas och att stallarna noggrannt saneras, och för lantbrukaren Niclas Aronsson skulle ett sjukdomsutbrott vara förödande.

– Dels är det en tragedi för verksamheten och dels är det en stor ekonomisk förlust som skulle drabba oss i sådana fall. 

Lovisa Gelin

Reporter
lovisa.gelin@sr.se

Lisen Elowson Tosting

Reporter
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista