Sabina Cassel. Foto: Sofia Strindvall/ Sveriges Radio Östergötland
Linköping

Sabina fick jobb efter kommunpraktik

Sabina Cassel: ”Jag har haft turen att kommunen anställt mig som vikarie”
1:26 min

I höstas startade Linköpings kommun tillsammans med Arbetsförmedlingen en satsning för att ordna 200 praktikplatser för ungdomar inom kommunal verksamhet. Nu har runt 80 personer mellan 18 och 30 år gjort klart sin praktik, och ett tiotal har fått någon form av arbete. En av dem är Sabina Cassel.

– Jag har haft turen att Linköpings kommun har anställt mig som timvikarie på olika förskolor. Så just nu dom dagar som jag itne har skolan får jag åka runt till olika förskolor och ha vikariat där, säger Sabina Cassel, som är en av dem som haft praktik i kommunen.

Samtidigt som hon har praktik på en förskola i Linköping, och dessutom fått timanställning på fler förskolor i Linköpings pluggar hon på Komvux. Sabina Cassel har dessutom bestämt sig för att förskolläraryrket är något att satsa på i framtiden. 

– Plugga vidare var tidigare otänkbart för mig, för jag var så trött på skolan. Men nu ser jag fram emot att göra det, eftersom jag vet att jag kommer plugga till nåt som ger mig jobb.

Även om Sabina Cassel är nöjd med sin praktik är det ännu oklart hur många ungdomar som faktiskt får jobb efter avslutad praktik. En utvärdering kommer göras i vår, när projektet nått sitt slut.

Men syftet har inte bara varit att ge ungdomar en chans till jobb i dag utan också arbetslivserfarenhet inför framtiden. Kommunen vill väcka ett intresse för arbete inom kommunen nu när stora pensionsavgångar står för dörren.

För att projektet verkligen ska ge effekt tycker arbetsförmedlingschefen Monica Ståhl att det ska bli permanent.

– Det pågår diskussioner med kommunen om man kan fortsätta med det här. För vi tror att så länge det är en så hög arbetslöshet bland ungdomar i Linköping måste vi ha aktiviteter att erbjuda. Sen kanske man inte behöver ha så höga volymer som hundra i taget, utan man kanske kan hitta en rimlig nivå som är hanterbar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".