Annette Kennryd är den enda specialpedagogen på skoldatateket i Norrköping. Foto: Sofia Strindvall/P4 Östergötland
Norrköping

Lång väntan för dyslektiker

"Det är förödande för eleverna"
1:29 min

I Norrköping tvingas elever med läs- och skrivsvårigheter vänta i upp till åtta månader innan de får prova ut den teknisk utrustning de behöver. Det gör att de hamnar efter i undervisningen.

I Norrköpings kommun är det Skoldatateket som utbildar lärare och elever i tekniska hjälpmedel, och där är Annette Kennryd den enda specialpedagogen.

– Det är förödande för elever att få vänta länge när man har läs- och skrivsvårigheter för det kan leda till väldigt många saker. Framför allt att man inte når de kunskapsmål man ska nå, men det handlar också om individen som kan få en knäck av sitt självförtroende, säger Anette Kennryd.

Till Skoldatateket vänder sig lärare ute på skolorna när de har upptäckt en elev som har svårt att läsa, skriva eller koncentrera sig på ljud. Då föreslår Annette Kennryd vilka tekniska hjälpmedel som kan passa just den eleven.

Det kan till exempel handla om datorprogram som läser upp text från skärmen, eller så kallade Daisyspelare, där man kan spara och spela upp inlästa böcker.

Marie-Louise Nellborg Arnell som är ordförande i Föräldraföreningen för dyslektiska barn i Östergötland reagerar starkt på de långa väntetiderna.

– Jag blir helt skrämd, så får det absolut inte vara. Och befinner man sig då på högstadiet till exempel och man kommit på väldigt sent att barnet eller ungdomen lider av dyslexi, så säger det sig lite självt att det är för sent. De här insatserna måste igång tidigare, säger Marie-Louise Nellborg Arnell.

Kommunen skyller på ekonomin

Barn- och ungdomsnämndens ordförande i Norrköping, Olof Johansson (S), har uppmärksammats på problemen, men kan idag inte utlova någon lösning. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".