Norrköping

Många sexåtal i Norrköping

Skillnaden mellan hur många anmälningar om sexbrott som leder till åtal är stor i landet. I Norrköping leder 56 procent av anmälningarna till åtal. Det är den näst högsta siffran i landet.

Det är Dagens Nyheter som kartlagt hur många anmälningar om sexualbrott som egentligen lett fram till åtal under de senaste fyra åren. Kartläggningen bygger på statistik från åklagarmyndigheten och resultatet visar att skillnaderna mellan olika delar av landet är mycket stora.

I Norrköping leder alltså 56 procent av anmälningarna till åtal. I Linköping är siffran enbart 37 procent. Det är något under rikssnittet som ligger på 39 procent.

 – Det borde förstås inte vara några skillnader, säger kammaråklagare Johan Ström på åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg till tidningen. 

Flest andel lagförda sexualbrott har Kristianstad och Nyköping med 57 procent. I botten återfinns Karlskrona med 22 procent.   

– Jag tror att det handlar om ett synsätt. Jag har reagerat på att vissa anmälningar har skrivits av på ett tidigt stadium, säger Karin Åkesson Rehnholm, advokat i Karlskrona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista