Hamndirektör tror inte hårdare regler stoppar terrorister

Hårdare säkerhetsregler vid svenska hamnar ska försvåra för terrorister att använda Sverige för terroraktioner.
Norrköpings hamn är en av dom hamnar som har satsat flera miljoner kronor för att anpassa verksamheten till dom nya kraven som gäller från och med första juli.

Men hamndirektören Bengt-Erik Bengtsson tror inte att dom nya säkerhetsreglerna kommer att stoppa några terrorister.
Det är fullfart vid Norrköpingshamn. Stora lastbilar kör in med kontainer, fartyg som lagt till vid hamnen lastar varor och några i hamnpersonalen jobbar in i det sista med staketen och grindarna.
Den första juli ska allt säkerhetsarbete vara klart. För hamnen i Norrköping innebär de nya säkerhetsreglerna automatgrindar, stängsel runt bland annat konteinerhamnen, kamror på flera ställen och personalbevakning. Och när dom nya reglerna börjar gälla förvandlas det som hittils varit ett attraktivt promenad område, till ett av dom mest bevakade områden i Norrköping.
Bengt-Erik Bengtsson VD för Norrköpings hamn och stuveri
ser positivt på den förvandlig som hamnen genomgått. Inte för att det ska stoppa några terrorister utan för att den kan stoppa tjuvar och vandaler som hamnen hela tiden haft problem med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".