Östergötland

E-böcker dyrt för biblioteken

1:10 min

Det snabbt växande intresset för att låna e-böcker ställer till problem för biblioteken, som knappt vågar marknadsföra sitt utbud. Orsaken är att varje utlåning kostar biblioteken 20 kronor.

– Det är ett högt pris och det blir en lite absurd situation att vi egentligen inte kan göra så mycket reklam för tjänsten eftersom det finns en  begränsad budget. Så vi kan inte låna ut hur mycket som helst, säger Charlotte Landgren, mediachef på Norrköpings stadsbibliotek. 

Under 2010 lånades ungefär 19000 e-böcker ut från biblioteken i Östergötland. Det är en ökning med runt 50 procent jämfört med året innan.

För varje utlåning måste dock biblioteken betala omkring 20 kronor till förlagen och distributörerna. Det kan jämföras med en pappersbok där biblioteken bara betalar en engångssumma i samband med inköpet.

När nu läsplattan börjar ta stor mark på den svenska marknaden finns det inte heller något som tyder på att e-boksutlåningen skulle avta. Tvärtom, säger Charlotte Landgren, diskuteras nu istället pappersbokens hotade överlevnad och hur biblioteken ska omstruktureras för framtiden.

– Vi diskuterar ju ganska mycket vår framtida roll. Om det skulle vara så att pappersboken är i fara förändras ju hela vår situation. Och allt tyder ju på att det skulle kunna bli så i framtiden.

Jonas Almkvist
jonas.almkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista