Östergötland

Höga elpriser drabbar idrotten

1:41 min

Den kalla vintern och höga elpriser gör det tufft för länets idrottsklubbar. I Norrköpings fältrittklubb har man fått satsa på att bland annat sälja extra ridlektioner.

– Då skulle man behöva två grupper till för att täcka in vad elen kostar, och på vårt schema med ett ridhus finns det inte riktigt plats för det., säger verksamhetschef Jennifer Carlegrim.

På Norrköpings fältrittklubb går det åt mycket el till belysning av ridhus och stall, fläktar och att hålla vattenledningarna fria från is. På två år har den kostnaden ökat från 100- till 130 000 kronor per år. Dessutom är det många andra kostnader som ökar samtidigt som bidragen minskar.

Både personal och medlemmar har fått arbeta extra hårt med tävlingar och olika sidoprojekt för att få in mer pengar.

Att höja medlemspriserna är i dagsläget inget alternativ, säger Jennifer Carlegrim.

– Nu är vi fem ridskolor i Norrköping och alla ligger väldigt lika. Så skulle någon sticka iväg där så är risken att man tappar elever, och tappar till andra sporter. Så alla klubbar ligger nog på en balansgång – man vill ju inte höja för mycket, men samtidigt behöver nog alla höja.

Det är inte bara ridsport som påverkas av högre elpriser utan många olika idrottsföreningar, speciellt de som värmer upp sina lokaler med direktverkande el. 
–  Det här är ett problem för idrotten i Östergötland, säger länsidrottschef Kjell Augustsson.

– Det är ju väldigt få, för att inte säga inga föreningar som har gott om pengar. Att man har ont om pengar kan innebära att man kanske inte kan anmäla sig till de tävlingar och aktiviteter som man vill, att medlemmarna måste betala en större kostnad själva. Kort sagt handlar det om att man måste minska sin verksamhet, säger Kjell Augustsson.

Sofia Strindvall

Reporter
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista