VA-verksamheten i Norrköping kan komma att avprivatiseras

I dagarna lämnades en utredning över till regeringen som bland annat föreslår att det skall bli olagligt för privata företag att köpa upp vatten och avloppsverksamhet från kommuner.

I utredningen föreslås dock att en kommunal huvudman ska kunna driva och ansvara för vatten och avlopp i en eller flera grannkommuner.
Sydkraft köpte för några år sen alla aktier i den kommunala firman Norrköpings miljö och energi och har sen dess drivit och haft ansvaret för verksamheten.
Norrköping är därmed den enda kommunen i landet som totalt har privatiserat vatten och avloppsnätet.
Om kommunen helt ska ta över VA verksamheten i Norrköping krävs att Sydkraft säljer tillbaka aktierna till kommunen vilket dom i nuläget inte är intresserade av.
Men om lagstiftningen går igenom kan förvisso Sydkraft ha kvar den del dom redan köpt men dom får då enligt lagen inte bygga ut eller förnya vattenledningsnätet, utan det ska då tillhöra och skötas av kommunen.
Jörgen Qviström som har varit ansvarig för utredningen som lämnats till regeringen, säger till Sveriges Radio Östergötland att han hoppas lagen kan träda ikraft någon gång 2006.
I förra veckan lämnade Vänsterpartiet i Norrköping över en motion till fullmäktige där dom vill att en utredning ska se över möjligheten att avprivatisera VA-verksamheten i staden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista