Lysingskolan i Ödeshög Foto: Carolina Blaad/SR Östergötland
Östergötland

Ödeshög är länets bästa skolkommun

”Vi utgår från att eleverna vill lära sig”
1:22 min

Ödeshög är en av landets bästa skolkommuner. Det konstaterar Lärarnas riksförbund som tagit fram en rankningslista som bland baseras på lärartäthet och elevernas resultat.

Rankningslistan bygger på 2009 års statistik från Skolverket och Statistiska centralbyrån. Man har bland annat jämfört andelen elever som är behöriga till gymnasiet, lärartäthet och undervisningskostnad per elev. 

Utöver att toppa listan i Östergötland hamnar Ödeshög på en femteplats i hela landet. Det som utmärker kommunen är att många elever har godkända betyg i alla ämnen och en hög behörighet till gymnasiet.

– Vi förväntar oss att eleverna ska göra sitt bästa hela tiden. Vi utgår ifrån att de vill lära sig och ger uppgifter utifrån det. Det handlar egentligen om en inställning till människor, säger Richard Weibull, ansvarig tjänsteman för verksamhetsområde Barn och unga inom Ödehögs kommun.

Sämst resultat i Östergötland får Finspång, men även Norrköping placerar sig långt ner på listan. Olof Johansson (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Norrköping, tycker dock att statistiken blir missvisande eftersom man inte tagit hänsyn till faktorer som socioekonomisk bakgrund.

– Norrköping är en stad dit många som inte har svenskan med sig kommer och det påverkar resultaten. I en liten kommun där man inte har någon socioekonomisk bakgrund att ta hänsyn till är det lättare.

Så placerar sig länets kommuner:

Ödeshög (5)
Åtvidaberg (16)
Ydre (48)
Mjölby (83)
Valdemarsvik (96)
Linköping (97)
Vadstena (140)
Motala (143)
Söderköping (151)
Kinda (180)
Boxholm (208)
Norrköping (231)
Finspång (239)

Källa: http://www.skolvarlden.se/artiklar/kommunrankningen-hela-listan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".