1 av 2
Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
2 av 2
Olof Tjernberg
Östergötland

Extrem ökning av bluffakturor

"Vi har svårt att göra något åt det"
1:47 min

Allt fler företagare drabbas av bluffakturor. Bara i år har 120 bedrägerier av den här typen polisanmälts i länet. Det är dubbelt så många som förra året och i veckan har många anmälningar gällt nummerupplysningen.se.   

– Tyvärr är det en ju del som betalar för att slippa problemet med att bestrida och kanske bli hotade med kronofogden. Då göder man den här brottsligheten och det är inte alls bra, säger Olof Tjernberg på Östgötapolisens ekorotel. 

Igår rapporterade vi om det stora antalet småföretagare som vänt sig till polisen efter att ha blivit lurade på tusentals kronor av  nummerupplysningen.se, ett företag som använder sig av en layout som är snarlik Eniros Gula Sidorna.

– Jag tänkte att det är bäst att skicka in direkt så att det inte blir fel adress på Gula Sidorna. Jag läste väl inte det finstilta riktigt, säger John Thorstensson, en av de företagare som vänt sig till polisen. 

Efter vår rapportering igår har ännu fler drabbade östgötar hört av sig till Norrköpings konsumentvägledare Pekka Lechtinen. I likhet med polisen uppmanar han dem som drabbats att inte betala.

På Östgötapolisens ekorotel känner man väl till företaget, som varit föremål för flera anmälningar i veckan. Det finns också med på flera Företagsorganisationers varningslistor. 

Och det är alltså långt ifrån det enda företaget som ägnar sig åt den här typen av verksamhet. Hittills i år har 120 anmälningar om bedrägerier av den här typen kommit in till polisen. Det är dubbelt så många som året innan.

– Jag trodde faktiskt inte att det var en så stor ökning, den måste ju anses vara extrem, säger Olof Tjernberg.

Men trots ökningen görs det i många fall inga utredningar eftersom den här typen av företag ofta har postadressen utomlands.

– Problemet är att vi har svårt att göra någonting åt det. Där företaget har sitt säte är där det ska utredas. Har jag ett företag från Stockholm så skickar jag anmälan dit.

Så egentligen händer det ingenting även om man polisanmäler?

– Nej, det är faktiskt så. Det man kan säga är att vi slänger ju aldrig en polisanmälan, den finns ju kvar och kan plockas fram vid behov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".