Erik Svensson/Scanpix
Östergötland

Koldioxidutsläppen fortsätter att öka

"Det är oroväckande när utsläppen inte går ner"
1:22 min

Förra året minskade koldioxidutsläppen från nya bilar mer än någonsin men trots det ökade den totala mängden utsläpp från trafiken. Det visar statistik från Transportstyrelsen.

– Vi kommer att behöva kraftigt minska koldioxidutsläppen. Det innebär att det naturligtvis är oroväckande när utsläppen inte går ner utan fortsätter att öka, säger Lars Nilsson, miljödirektör vid Trafikverket.

Trots att koldioxidutsläppen minskade från nya bilar, ökade det totala utsläppet av koldioxid från vägtrafiken med så mycket som 100 000 ton.

– Det beror på att trafiken öka i volym det körs mer bil och framförallt mer lastbil i Sverige, säger Lars Nilsson.

Enligt Lars Nilsson behövs insatser på flera håll för att minska koldioxidutsläppen, dels handlar det om att fortsätta utvecklingen av fler bränslesnåla bilar och öka användning av förnyelsebara drivmedel. Det är också viktigt att se över kollektivtrafiken i respektive kommun och samhällets transportbehov.

Bilisterna Birgitta Wallin och Erik Andersson berättar vad de gör för att minska utsläppen.

– Jag går väldigt mycket, cyklar mycket, använder inte bilen mer än jag behöver, säger Birgitta Wallin.

– Jag gör ingenting, det är full rulle från motorväg ut till landet, säger Erik Andersson.

Hur ser du på det här att utsläppen från vägtrafiken ökar?
Det är synd men alla har inte råd att köpa ny bil. Det här är en -89, jag är glad om den går så länge jag går, säger han och klappar på sin bil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".