1 av 2
Stefan Pettersson på SKL i Linköping med de två avgjutningar som gjordes av kulorna från Palmemordet. Foto: Jakob Kindesjö/Sveriges Radio
2 av 2
Klicka för grafik - Palmemordet
Linköping

SKL får fortfarande in vapen för provskjutning

SKL: ”Kulorna har jämförts med en förskräcklig massa vapen”
4:08 min

25 år efter mordet på Olof Palme pågår fortfarande jakten efter mordvapnet. Hos Statens Kriminaltekniska laboratorium i Linköping förvaras kulorna, som är ett av få tekniska bevis i utredningen.

I dag är 25 år sedan statsminister Olof Palme mördades på öppen gata i Stockholm. Vapenundersökaren Stefan Pettersson på SKL har varit med och sökt efter mordvapnet sedan dess.

– Visst det kommer in vapen fortfarande som provskjuts och jämförs, men det är inte den strömmen av vapen som det var då utan nu är det väl mer undantagsfall, säger Stefan Pettersson.

Lite kläder såsom Olof Palmes ytterrock och så två stycken kulor av märket Winchester. Det är i princip vad som finns i form av tekniska bevis från Palmemordet hos Statens Kriminaltekniska labratorium i Linköping. Det är inte mycket bevis jämfört med en normal mordutredning i dag, berättar Stefan Pettersson.

Men 1986 var före dna-teknikens genombrott. När kulorna kom till SKL blev de dessutom tvättade för att man skulle kunna göra avgjutningar av fyndet. Något som också kan ha förstört spår.

– Man kan tänka sig att det gjorde det. Sedan är ju frågan vilken nytta man hade haft av det då med tanke på att man inte hade kunnat göra en dna-analys av dem, säger Stefan Pettersson.

Hade man kunnat hitta något från gärningsmannen på kulorna?
– Nej, det tror jag inte att man hade kunnat göra. Det kan man inte göra i dag heller så då fanns ju ingen möjlighet.

En avlossad kula har unika spår från det vapen som det avlossats ifrån. På så sätt hoppas polisen en dag kunna identifiera den revolver som användes vid Palmemordet, när eller om vapnet någonsin hittas.

- Det är ju klart att 25 år gör ju att ett vapen kan ha förändrats ganska mycket beroende på hur det har förvarats eller använts. Så det är ju möjligt att provskjuter man ett vapen i dag som ser helt annorlunda ut mot vad det gjorde då så är det inte säkert att det går att bevisa att det är det vapnet.

Men om ni hittar gärningsmannens vapen, vad skulle det kunna ge för nya ledtrådar?
– Ja då har man i alla fall en öppning att kunna leta var har det här vapnet tagit för vägar, man kan i alla fall till delar spåra var det har varit någonstans.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".