Östergötland sämst på antalet allmänläkare

Landstinget i Östergötland tillhör de landsting i landet som har minst antal allmänläkare per invånare.

Det är också det landsting som lägger minst pengar per invånare på hälso- och sjukvård. Det här framgår av socialstyrelsens årsrapport för hälso- och sjukvården.

Regering och riksdag har beslutat om en handlingsplan för hälso- och sjukvården, som varje år följs upp av socialstyrelsen.

Planen tar fast på de mål som finns och hur landstingen lever upp till dem. Ett av målen är att öka tillgänligheten och öka läkartätheten i primärvården.

När det gäller att komma i kontakt med sjukvårdsupplysning och vårdcentraler via telefon och e-post ligger Östergötland bra till, men inte när det gäller antalet allmänläkare. Här ligger Östergötland i bottenskiktet bland landstingen.

Här går det över 2.200 invånare per allmänläkare, jämfört med riksgenomsnittet på drygt 1.800 och flera landsting ligger lägre än så.

Östergötland lägger också minst pengar per invånare på hälso- och sjukvård; 12.800 kronor mot 14.000 i hela riket.

I Östergötland är det också så att primärvårdens andel av kostnaden är ganska låg, medan specialistvårdens andel är större än i andra landsting.

I den nationella handlingsplanen sägs att primärvården ska utgöra basen i hälso- och sjukvården och att fler läkare och ökade resurser krävs för att det ska bli så.

Socialstyrelsen efterlyser också satsningar på psykiatrin. I Östergötland har landstinget sagt att den vården ska prioriteras, men inte hur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista