Norrköping

Avgiften ökade med 132%

Norrköping är en av tre kommuner i landet där elnätsavgifterna mer än fördubblats sedan 2002. Det visar en kartläggning som SVT:s Rapport har gjort.

Enligt kartläggningen, som bygger på statistik från den så kallade Nils Holgersson-rapporten, har nätavgifterna i Norrköping stigit med 132 procent sedan 2002.

Även i Upplands Väsby och Kungsbacka har nätpriserna mer än fördubblats. Där ligger ökningarna på 124 respektive 121 procent.

Gemensamt för de tre kommunerna är att energibolaget Eon tagit över kommunens elbolag.

– Det är helt oacceptabelt. Vi kan inte förstå varför man ska drabbas på det sättet, säger Per Forsling, energiexpert hos branschorganisationen Fastighetsägarna till Rapport.

De högsta nätavgifterna i länet har Norrköping. Söderköping, Valdemarsvik, Åtvidaberg, Kinda och Ydre. I samtliga fall står Eon som distributör.

Fakta: Nils Holgerssonrapporten

I Nils Holgersson-studien "flyttas" ett flerbostadshus till varje kommun i landet och kostnaderna för de olika taxorna jämförs. Bakom rapporten står Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sabo.
Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista