1 av 3
Thomas och Katarina Karlberg i Söderköping går mot strömmen och bygger nytt istället för att lägga ner. Foto: Lovisa Gelin/Sveriges Radio
2 av 3
Den nya ladugården Foto:Lovisa Gelin SR Östergötland
3 av 3
Kristina och Thomas Karlberg
Östergötland

Bygger nytt istället för att lägga ned

LRF: ”Vi tror att det kommer att gå"
1:59 min

Under de senaste åtta åren har tre av tio mjölkproducenter lagt ner sin verksamhet, men det finns de som går mot strömmen och nu bildas ett nytt nätverk med syfte att vända trenden.

– Jag ser det som ett varningstecken, 2004 var ett toppår efter några år av uppgång nu så har vi gått tillbaka till en nivå som vi hade tidigare. Vi ligger till och med under så att det är ju inte alls bra, säger Per Andersson ledamot i lantbrukarnas Riksförbunds regionstyrelse.

År 2002 fanns runt 600 mjölkproducenter i länet, förra året har antalet minskat till 386 stycken och länets invägning av mjölk har samma tid sjunkit med 50 000 ton.

Lantbrukarnas riksförbund har nu tillsammans med Länsstyrelsen, länets mjölkrådgivare, Arla och foderleverantörer bildat ett nytt nätverk för att vända trenden.

– Vi tror naturligtvis att det går, nu har vi ett bra mjölkpris och 2010 kom det in många ansökningar om förprövningar. Så det finns positiva tecken i tiden och jag tror att kurvorna kommer att gå upp, säger Per Andersson.

Samtidigt som många avvecklar har andra valt att satsa och förra året ansökte 24 mjölkproducenter om bygglov hos länsstyrelsen. Förhoppningen är nu att nätverket kan få fler att utveckla sin produktion.

Nätverket ska fungera som inspirationskälla genom föreläsningar, gårdsbesök och studieresor.

Thomas och Katarina Karlberg i Söderköping som båda är närmare 60 år har drivit mjölkproduktion sen 1977. För tre år sen köpte de till Granngården och bestämde sig för att bygga en ny ladugård för att ersätta de två andra slitna stallen. Det nya stallet som är ljust och högt i tak ska rymma 130 kravcertifierade mjölkkor.

– Mycket ljus och mycket luft så att korna ska må bra, det är ju en grund förutsättning för att det skall fungera, säger Thomas Karlberg när han visar upp den nya byggnaden.  

Katarina Karlberg tror att nätverket kan ha en viss betydelse för att fler skall våga ta steget och satsa.

– Det är viktigt att ha någon att bolla emot och stöta sina åsikter emot, det är väldigt viktigt för att våga, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".