Servicekontoret i Norrköping och ytterligare tre kontor i länet kommer att läggas ner om sparplanerna genomförs. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Försäkringskassans sparplaner

Fyra kontor läggs ner

”Man får ta kontakt med vår telefonbetjäning”
1:32 min

Fyra lokala kontor riskerar att läggas ner i Östergötland om det uppmärksammade sparförslag som Försäkringskassan presenterat genomförs. Ett av kontoren har inte ens hunnit öppna. 

– Jag ser det som en nödvändighet för att överhuvudtaget klara kassans budget. Men jag ser det också som en klar minskad service för våra medborgare. Självklart är det så, säger Per Aronsson, områdeschef för östra Sverige.

Försäkringskassan har sedan tidigare ett effektiviseringskrav på 150 miljoner kronor om året. Till det kommer ett minskat anslag för 2013 på 300 miljoner kronor.

Sammanlagt måste man alltså spara  600 miljoner kronor under de närmaste två åren och igår kom beskedet att samtliga 113 servicekontor i landet kommer att stängas och att omkring 1000 av verkets 12 000 anställda att få gå.

– Det innebär att våra kunder inte kommer att kunna besöka oss spontant utan det får bli via bokade besök eller så får man ta kontakt med vår telefonbetjäning eller använda sig av självbetjäningen, säger Per Aronsson.

Det finns för närvarande tre servicekontor i länet i Motala, Mjölby och Norrköping. I maj kommer ett fjärde att öppna i Linköping.

På de lokala servicekontoren går det att få personlig hjälp utan att ha bokat ett möte. Gunilla Arvidsson-Larsson är enhetschef på kontoret i Norrköping som har mellan 400- 500 besökare varje dag.

– Det känns som ett drastiskt beslut. Vi stänger alla mötesplatser för våra medborgare. Det innebär att de som verkligen behöver oss inte har någonstans att gå.

Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

#text=4439664##text=4377709##text=4375379##text=4374211##text=4373757#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".