1 av 2
Zhang Guo Shong utnyttjar möjligheten att köpa produkter som han känner igen från sin uppväxt i Kina. Foto: Lovisa Gelin/Sveriges Radio
2 av 2
Varorna står tätt på hyllorna
Norrköping

Stort intresse för asiatiska matvaror

"Många svenskar handlar också"
7:32 min

Intresset för asiatisk mat är stort och efterfrågan på ursprungliga produkter ökar, det menar Khan Soi som säljer asiatiska matvaror i sin mobila matbutik. Norrköping är en av de orter som den specialinredda bussen stannar i.

– Även många svenskar börjar handla hos oss. De har varit utomlands i Kina, Kambodja, Thailand och Vietnam och så vill de laga maten när de kommer hem. De brukar fråga om recept, berättar Khan Soi.

Den gula bussen är inredd med hyllplan, frysdiskar och kylar. Ett 20-tal personer har samlats utanför bussen medan fem stycken åt gången trängs inne i den smala gången. På hyllorna står konserver, soya, fisksås, ris och mängder av andra varor tätt placerade.

– Det är en massa grejer. Det mesta är från Thailand faktiskt, säger Khan Sui.

Han har kört bussen med asiatiska matvaror under några års tid och hunnit skaffa sig en hel del stamkunder. En av dem är Guo Zhong Gujong som kom till Sverige som 17-åring. Han lagar för det mesta kinesisk mat och för honom betyder det mycket att kunna köpa produkter som han känner igen från sin uppväxt. 

– Jag har ätit kinesisk mat i 30 år, men ibland äter jag svenska köttbullar också, men man saknar smakerna från sin barndom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".