Regionfrågan

"De gör oss en otjänst"

”Ensam är inte stark och det gäller även landsting”
0:58 min

Bland de östgötska politikerna är besvikelsen stor efter att majoriteten av Jönköpings landstingspolitiker bestämt sig för att nobba planerna på en storregion och klara sig själva.

– Vi resonerar ju som så att vi har ett län som är starkt i sig. Vi har många bra förutsättningar i vårt län att bilda en egen regionkommun, och det är det som har styrt vårt ställningstagande i Moderaterna, säger Per-Anders Johansson (M) landstingsråd i Jönköping.

Inom landstinget i Östergötland är samtliga partier utom Sverigedemokraterna överens om att bilda en så kallad Östra Götalandsregion tillsammans med Småland och delar av Sörmland.

Efter Jönköpingspolitikernas beslut att hoppa av planerna och bilda en egen region ser dock de planerna ut att gå i kras.

Moderaternas ordförande i länet, Christian Gustavsson säger idag att han är besviken över Jönköpings beslut, men att man inte kommer att ge upp den här diskussionen.

Samtidigt blickar man mot Kalmar och andra län som visat ett intresse för ett samarbete med Östergötland.

Christian Gustavsson säger att det finns stora fördelar med ett regionssamarbete, och att Jönköping med det här beslutet, gjort sig själv och sina grannar en otjänst.

– Ska vi få ordentligt kraft i kollektivtrafiken, i infrastruktursattsningar, i hälso- och sjukvården måste vi ha ett större underlag för den verksamheten. Ju fler man är, desto mer kan man påverka tillsammans, och det är det som är poängen med regionsbildningarna. Ensam är inte stark, någonsin, och det gäller även landsting.

Det senaste i regiondebatten:

#text=4376757#
#text=4351766#
#text=4327798#
#text=4323725#
#text=4323369#
#text=4321337#
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".