Kvällens match mellan LHC och AIK bedöms som en högriskmatch. Foto: Stefan Jerrevång/Scanpix
Ishockey

Högriskmatch i Linköping ikväll

"Det blir säkert en del uppståndelse"
4:04 min

Kvällens hockeymatch mellan LHC och AIK i Cloetta Center bedöms som en högriskmatch. Både polis och arrangörer har förstärkt sin bevakning för att förhindra bråk mellan supportrarna.

– De allra flesta som kommer är ju bra supportrar som bara vill heja på sitt lag. Men så finns det ju en liten klick som vill ställa till bråk och om de kommer måste vi ju vara beredda, säger Urban Johansson, supporterpolis i Linköping.  

Flera hundra supportrar beräknas komma till Cloetta center i kväll för att se matchen mellan Linköping och AIK. Efter fem månaders spel och över 50 omgångar är det ju snart snart dags för slutspel i ishockeyn.

Ikväll spelas den näst sista omgången och i botten är det rafflande spännande. AIK, som gästar Linköping ikväll, slåss om en slutspelsplats  och kombinationen Stockholmslag och viktig match brukar vara riskabel.

– Vi i Linköping försöker hålla koll på våra och Stockholmskollegorna försöker hålla koll på sina, tillsammans med arrangörerna.

Polisen bedömer att det finns omkring 75-100 stycken högrisksupportrar i Linköping och ungefär lika många i Norrköping. Trenden är att den våldsamma supporterkulturen ökar, att firmorna får allt fler anhängare, men att bråken också flyttar ut utanför arenorna, berättar Urban Johansson.

– Det är ju något som har växt fram under de senaste åren. Man har flyttat ut det här våldet utanför arenorna, vilket på ett sätt är bra för då slipper ju tredje man att bli indragen. Men det är ju svårare för oss att hålla koll på.

Inför kvällens match arbetar polisen med att försöka hitta supportrarna i tid, stoppa konfrontationer och tala dem till rätta. Allmänheten och vanliga matchbesökare ska inte behöva vara oroliga, säger han. 

– Det kommer att funka bra. Vi har en god beredskap och är väl förberedda. 

Det är ett taggat AIK som kommer till Linköping för den näst sista matchen i grundserien ikväll. Laget kämpar om en slutspelsplats och LHC:s klubbdirektör Anders Mäki säger nu på eftermiddagen att han är mer orolig för matchresultatet än för att det ska bli bråk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".