Foto:Lovisa Gelin SR Östergötland
Söderköping

Skärgårdens framtid diskuteras

Carl-Gustaf Hamilton, skärgårdsutvecklare
1:21 min

Hur ska skärgården se ut i framtiden, kommer den bara vara till för sommarturister eller finns det något sätt att få den att leva året om, och vill skärgårdsboende och politiker det.

Det är frågor som ska diskuteras under seminariet i Söderköping i morgon.

– Vi drar ihop hundra personer, så diskuterar vi det här vad vill skärgårdsborna egentligen hur vill de att det här ska utvecklas, säger Carl-Gustaf Hamilton, skärgårdsutvecklare.

Tanken är att perspektivet är hur skärgården skall se ut om 20 år, vilket är ett medvetet val, säger Carl Gustav Hamilton.

– Det är väldigt lätt att hamna i de här frågorna säl, skarv och fiske. Vi vill lyfta blicken lite längre bort och se vad man vill egentligen och hur skall det här se ut på sikt. Ska det vara en levande skärgård med en åretruntboende befolkning eller ska vi ha ett skansen som öppnar vid midsommar och stänger mitten på augusti.

Vidare berättar han att hans egna ambitioner är en skärgård som lever året runt. Där logistiken har en viktig roll.

– Att kunna röra sig, kunna ta sig till jobbet, till skolan och de äldre ska kunna ta sig in via hamnen där bussen möter upp. Hela kedjan ska fungera det tror jag är en jätteviktig nyckelfråga, säger Carl- Gustaf Hamilton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".