Bo Kindgren, Östergötlands idrottsförbund. Foto: Raina Medelius/P4 Östergötland
östergötland

Nya grepp för att få unga att träna

"Fotboll är populärast"
1:36 min

Drop-in är en ny och gratis form av idrottsutövande för ungdomar, som prövats i snart två år i bland annat Östergötland. Nu hoppas Östergötlands idrottsförbund på en fortsättning.

Det är Riksidrottsförbundet som fått statliga pengar i projekt Idrottslyftet för att erbjuda barn och ungdomar gratis motion inom olika sporter på fredags- och lördagskvällar, utan att de behöver vara med i någon klubb.

I några av Riksidrottsförbundets distrikt testas idén och i Östergötland är det i Hageby idrottshall och i Linköping i Ånestadshallen och Berga idrottshall som ungdomar mellan 13 och cirka 20 år gratis får utöva olika sporter med hjälp av lokala klubbar. Bo Kindgren arbetar på Östergötlands idrottsförbund:

– Vi har haft boxning, badminton och rugby, skojiga saker, men fotboll har varit populärast, kontaterar han.

Och gensvaret är Bo Kindgren ganska nöjd med:

– Senast i Linköping var det runt 30 stycken, så det kanske är ett bra grepp. Och vi vet att barnen håller på med något positivt i sitt bostadsområde och inte hittar på dumheter någon annanstans. Och ännu bättre 'r det om de hittar en aktivitet som de kan börja spela i.

Men det kräver insatser från idrottsföreningar att engagera sig även på veckoslutskvällar, dessutom för unga som kanske inte vill satsa på att utvecklas i sporten utan bara vill ha kul:

– En utmaning kan jag säga, vem vill träna en grupp som bara vill aktivera sig och inte tävla? Vi tänker jättemycket på hur vi kan kunna hitta en bra lösning på det där också.

Och vad det gäller framtiden är Bo Kindgren optimistisk:

– Kan vi bara hitta lite ekonomi i det här så ska det hela fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".