Kritik mot brandförsvarets rutiner efter Camelbranden

Nu är arbetsmiljöverket klar med sin rapport över över händelserna vid branden på nattklubben Camel i Norrköping.
En brandman omkom och fyra skadades i den våldsamma branden.

Arbetsmiljöverket har haft svårt att få fram exakta uppgifter om vad som egentligen hände och kritiserar brandförsvaret i Norrköping för bristande rutiner.
Men konstaterar också att ingen handlat brottsligt och det inte kan bli åtal.
Det var natten till den 27 maj förra året som brandkåren larmades om en brand på Drottninggatan i centrala Norrköping.
Flera rökdykare skickades in i omgångar och det var efter att en rökdykare fastnat inne i lokalen och själv tagit sig ut som man upptäckte att en person saknades. Den omkomne brandmannen hittades inte förrän kvart över sex på morgonen.
I arbetsskaderapporten kritiserar Arbetsmiljöverket brandförsvaret i Norrköping för att man inte följt dom riktlinjer som Räddningsverket har för att hitta en nödställd rökdykare.
Det finns också misstankar om att brandskyddsutrustningen som används i brandförsvaret idag blir alltför varm i het miljö.
Nu kräver Arbetsmiljöverket att brandförsvaret i Norrköping upprättar bättre rutiner för rökdykarinsatser och att man genomför fler övningar för att hitta nödställda brandmän.
Brandchef i Norrköping Bertil Wildt-Persson tar åt sig kritiken men säger att det finns flera faktafel och att det är svårt att i efterhand veta exakt vad som hände under brandnatten.
Han tycker ändå det är skönt att rapporten är klar så att alla kan lära sig något av den, men samtidigt gå vidare efter den tragiska händelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista