1 av 2
Sahra Haji Abdil Lahi har sina åtta barn kvar i Somalia Foto: Lovisa Gelin/ Sveriges Radio
2 av 2
Nasra Omar Haashi hoppas att hon snart ska kunna återförenas med sin sexårige son.
Östergötland

Somaliska invandrare har fått nytt hopp

Sahra Haji Abdil Lahi: ”Jag kan inte sova eftersom jag saknar mina barn”
1:42 min

Många somaliska invandrare har fått nytt hopp, efter att regeringen, tillsammans med Miljöpartiet, beslutat att underlätta för grupper som saknar identitetshandlingar, så att de lättare ska kunna återförenas med sina familjer.

Enligt uppgifter från i höstas bor det drygt 1800 somalier i Östergötland. Flera av dem har skiljts från sina anhöriga när de flytt till Serige. Nasra Omar Haashi är en av dem:

– Min man och mina barn bor i Etiopen. jag är väldigt orolig för dem, säger hon.

Och hon är långt ifrån ensam. P4 Östergötland har träffat ett 20-tal personer som berättar att de befinner sig i liknande situationer. Sahra Haji Abdil Lahi kom ensam till Sverige 2008. I Etiopien finns hennes åtta barn, den yngsta är 6 år och den äldsta 16.

– Jag är ledsen, eftersom mina barn saknar identitetshandlingar. Jag kan inte sova på nätterna för jag tänker bara på mina barn och de har inget liv i Etiopien, berättar hon.  

De somalier vi har träffat är nu väldigt hoppfulla och önskar inget hellre än att deras familjer i framtiden ska kunna återförenas. Nasra Omar Haashi som har sin tioårige son kvar i Etiopien, berättar att hon hälsade på honom i julas och att han då bad om att hon skulle stanna.

– Mamma, mamma gå inte, säger min son och jag gråter. Kanske kan han nu komma till Sverige.

Fortfarande finns det dock många oklarheter kring hur det nya beslutet ska fungera i praktiken.

– Det är väldigt svårt för oss att uttala sig om någonting när det inte finns något färdigt förslag. Den processen måste vi lämna till politikerna. De måste avgöra hur man ska utforma systemet, säger Johan Rahm, presschef på Migrationsverket. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".