1 av 2
Linköpings kommun anser att Folktandvården bör flytta från Lilla torget. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 2
Åsa von Post, klinikchef på Folktandvården i Linköping
Linköping

Vill flytta Folktandvården

Klinikchefen: ” Vi är inte intresserade av att flytta”
1:54 min

Landstinget bör flytta på Folktandvårdens klinik vid Lilla torget i Linköpings centrum. Det anser kommunalrådet Muharrem Demirok (C). Orsaken är att färdtjänstbilar inte får köra in till entrén på torget.

Men tandvårdsklinikens chef, Åsa von Post, tycker inte om förslaget:

– Vi är inte intresserade av att flytta. Vi tycker vi ligger bra placerade i centrala Linköping med bra möjligheter till parkering för våra patienter.

Men rörelsehindrade har inte samma möjligheter att komma intill?

– Nej, som det är nu så stannar färdtjänstbussen en bit ifrån och det är cirka hundra meter som man idag behöver gå från färdtjänsten.

Men vad säger du om att det är såhär?

– Det tycker jag inte är bra. Jag tycker att de ska kunna få köra in till vår entré. Vi är ju en vårdinrättning så det tycker man borde vara självklart att färdtjänsten får köra in och parkera, säger Åsa von Post.

– Det är ju dagligdags bilar utanför vår entré i alla fall. Vi får ju leveranser som stannar där.

Det handlar om minst en tandvårdsbesökare per dag som skulle behöva komma intill klinikens entré, säger Åsa von Post. Problemet har ökat sedan folktandvård från en annan adress i Linköping flyttat in vid Lilla torget.

Idag erbjuds rörelsehindrade en parkeringsplats vid närmaste  gatuhörn vid torget, omkring hundra meter bort. Patienterna har rätt till ledsagning från bilen till entrén. Men det här fungerar inte tillräckligt bra, anser centerns kommunalråd Muharrem Demirok.

– Det har inte fungerat hundraprocentigt. Och när det blir snö och vinter så blir det ännu svårare för den som har rörelsehinder, säger Muharrem Demirok.

Det är ju annars väldigt tillgängligt för andra som inte har svårt att röra sig?

– Det går att placera sig mitt i stan på andra sätt. Det finns flera exempel - som Försäkringskassan som har en placering som är otroligt tillgänglig, trots att man ligger väldigt centralt.

Frågan kommer att tas upp i kommunens handikappråd i april och Muharrem Demirok tänker nu inleda en diskussion med landstinget om en flytt av kliniken.

– Jag tror att den långsiktiga lösningen dessvärre är att man får se över placeringen av folktandvården. Men det här är ingenting man löser kortsiktigt utan det är en diskussion vi behöver föra med landstinget. Här är det en situation som har uppstått och som vi tillsammans måste lösa, säger han.

Fråga

Chefen för Folktandvården i Östergötland Raimo Pälvärinne gillar inte förslaget om att flytta kliniken. Linköpings kommun borde istället låta färdtjänsten köra ända fram till entrén, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".